Hoppa till sidans innehåll

SM-veckan 2019

04 FEB 2019 14:26
Här kommer Viktors och Johans berättelser från SM!
  • Skapad: 04 FEB 2019 14:26

”Mitt första SM i längdskidåkning var en härlig upplevelse. Banan var mycket fin med inslag av utmanande backar. Jag hade fina grejor under fötterna och tog mig runt med glada hejarop. Det är lätt att skämmas när man är långt efter de bästa åkarna, men är nöjd med min insats. Johannes var väl omhändertagande och skånska landslagets humör var på topp. Överlag var det en inspirerande tillställning att deltaga i.” 

Johan

 

”Halvvägs upp till Stockholm får jag ett meddelande på Snapchat från ex-Skåne-åkaren Andreas Viker. Videon som han skickar är från ett otroligt vackert landskap med klarblå himmel och snötäckta träd men hans hälsning i meddelandet är mindre vackert: ”Nu har vi verkligen tagit vatten över huvudet, det är VÄGGAR vi ska upp för!”. Som rullskidåkare och med några långlopp på vintern visste jag att detta skulle bli en tuff vecka redan innan men Andreas hälsning gjorde ju inte känslan mycket bättre. Jaja det är bara att bita ihop och göra sitt bästa!

 

Väl uppe i Sundsvall tar Johannes och Johan emot mig och Mats och vi går igenom morgondagens tävlingsupplägg, 15 kilometer klassisk stil, intervallstart och med nästan 500 höjdmeter! Det innebär för den ovetande långt mer än hälften av Vasaloppets stigning på bara 1/6 av sträckan, väldigt kuperat med andra ord! Och kuperat blev det! Tre varv med fyra långa saxbackar på varje varv gjorde att man redan efter ett varv inte var speciellt kaxig. Efter två varv insåg jag att jag skulle klara banan på under en timme vilket gjorde mig lättad trots att jag insåg att jag skulle hamna långt ner på resultatlistan. Och så blev det. Längst ner hittades mitt namn…

 

Trots tuff bana presterade övriga i klubben fint och jag blev petad från stafettlaget på torsdagen. Detta gjorde mig inte jättemycket då jag var sliten från onsdagens lopp och behövde vila. Istället fick jag ansvara för att ta bilder och uppdatera sociala medier under pågående lopp. Jag vill självklart inte ta glans från åkarna men känner ändå att min prestation var i klass med deras, 3 timmar i -18°C i skåne-”vinterskor”, har aldrig frusit så mycket i hela mitt liv!!!

 

Efter stafetten lämnade Johannes och Johan oss och jag blev kvar med Mats som också skulle köra lördagens sprint och söndagens 3-mil. Fredagen spenderades tillsammans med Benjamin Lembke från Linköping och Linus Af Wåhlberg från Öland. Benjamin har jag pluggat tillsammans med och förra sommaren körde han rullskidor mellan Smygehuk och Treriksröset på 30 dagar, det ni! Det roliga med att tävla är alla härliga människor man lär känna! Oavsett hur duktig man är kommer man prata med folk och dessa kommer man träffa på många fler tävlingar och det ger en väldigt stor tävlingsvilja. Så om ni känner er osäkra på att tävla pga den egna prestationen kan jag lova at ni kommer ha roligt ändå!

 

Dagen avslutades med lite skate med Mats inför sprinten och än en gång fick jag en sten i magen när jag såg banan. En bana på 1400m men med en lång brant stigning och en dödande slakmota innan upploppet. Calle Halvardsson vann kvalet på 3.01, jag kom in på 4.16 men kan ändå lova att jag var tröttare. Slapp dock att vara sist denna gång vilket var skönt men känner ändå att jag behöver träna lite mer på denna teknik för att kunna få lite flyt i de tunga partierna.

 

Sista dagen, 3 mil och över 1000 höjdmeter väntade. Ett stort startfält med 130 anmälda, oklart hur många som kom till start, men ångesten var total då det dessutom blivit snöstorm och alla insåg vilken misär som väntade. Alla utom Daniel Richardsson då som vann enkelt och säkert skulle kunna åka några varv till. Men tur för mig att det räckte med 8 då vi antagligen skulle blivit varvade för andra (!!!) gången om han fått den chansen. Med alla saxbackar stoppade fältet upp flera gånger under första varvet men trots det låg jag långt efter efter ett varv tillsammans med en kille från Hägglunds Skidklubb. Vi höll ihop i 29 kilometer då han visade sig ha mindre kramper hela kroppen än mig. Väl i mål skrattade vi båda åt loppet som gått och vilken parodi på skidåkning detta var!

 

Snöstormen gjorde att dagen inte slutade med nattåg söderut utan på hotell i Sundsvall!

 

Mycket har jag lärt mig under denna vecka! Så otroligt häftigt att se eliten klara av denna terräng och deras teknik, det är bara att träna på! Dessutom, för en som aldrig åkt tekniska banor och inte behövt tänka på vikten av skidans exakta fästzoner, blev detta mycket påtagligt. Vill ni kunna använda er av riktig klassisk skidteknik - lägg på ordentligt med fäste!!!

 

Nu blir det lite träningsläger i Orsa för att skaka fram Vasaloppsformen!

 

Ses i Mora,

 

Viktor”

Skribent: Thomas Magnusson
Epost: Adressen Gömd

Materialsponsor 15 % rabatt till alla medlemar i webshopen med rabattkoden "STS". 

 Huselius skidsport_250

 

Postadress:
IF Ski Team Skåne - Skidor
Thomas Magnusson, Nämndemansvägen 4
22478 Lund

Kontakt:
Tel: 0705746622
E-post: This is a mailto link

Se all info